با تغذیه، قلبت را نورانی کن!
به دست آوردن تغذیه؛ یکی از کانونهای توجه دین است.
از چه راهی غذا به دست میآید؟ مسأله این است.
از دستمزد کاری شریف و مورد رضایت خدا؟
یا از دروغ و نیرنگ و ربا و … ؟
اثر هر کدام از این غذاها تا لایههای عمیق شخصیتی انسان نفوذ میکند و حتی در ارتباط میان خداوند و بنده نیز اثرگذار است. شخصی به خدمت پیامبر آمد و گفت «هرچه دعا میکنم مستجاب نمیشود» حضرت فرمود: «لقمهات را پاک کن و از غذای حرام بپرهیز»! همچنین او فرموده است که «خداوند بندهای را که در طلب روزی حلال تلاش میکند را دوست دارد».
از آثارغذای حلال میتوان اثرگذاری در نسل، طلب آمرزش فرشتگان، استجابت دعا، نورانیت قلب و … در آموزههای دینی پیدا کرد.
رسول خدا صلیالله علیه وآله میفرمود: «وقتی بندهای در حال خوردن غذای حلال است، فرشتگان برای او طلب آمرزش میکنند». همچنین میفرمود: «کسی که چهلروز از غذای حلال بخورد، خداوند قلب او را نورانی میکند» خداوند در آیهی 51 سوره مومنون فرموده است: «يَا أَيُّهَا الرُّسُلُ كُلُوا مِنَ الطَّيِّبَاتِ وَاعْمَلُوا صَالِحًا ۖ إِنِّي بِمَا تَعْمَلُونَ عَلِيمٌ» یعنی ارتباطی میان خوردن غذای طیب و حلال و انجام دادن اعمال صالح است. خداوند در حدیثی قدسی به پیامبر فرمود: «ای محمد! عبادت ده جزء دارد که نه جزء آن طلب روزی حلال است. اگر از روزی حلال خوردی، در حمایت من هستی!»
در مقابل غذای حرام آثار عجیبی دارد؛ همانطور که در غذای حلال بیان شد، دین میکوشد که از اولین رگههای حیات بشری، آثار را ترسیم کند. اولین مرحلهی حیات در انسان، تشکیل نطفه است. این نطفه است که مراحل تکاملی را طبق آیهی قرآن از «لختهای خون»، «تکهای گوشت»، «تکهای استخوان که گوشت بر آن میروید» و … طی میکند «ثمَّ خَلَقْنَا النُّطْفَةَ عَلَقَةً فَخَلَقْنَا الْعَلَقَةَ مُضْغَةً فَخَلَقْنَا الْمُضْغَةَ عِظَامًا فَكَسَوْنَا الْعِظَامَ لَحْمًا» مومنون 14.
بنابراین آثار لقمه حرام از اولین جزء یعنی نطفه شروع میشود؛ در حدیث آمده است که «آثار لقمهی حرام در نسل انسان، آشکار میشود» زیرا وقتی اولین جزء زندگی کسی حرام باشد، مشخص است که بقیهی راه را نمیتواند در مسیری درست طی کند. خشم الهی، دوری از محبت پیامبر، قبول نشدن عبادات، نابودی اعمال خوب و … نیز از آثار دیگر لقمهی حرام است.
خداوند در حدیثی قدسی به پیامبر فرموده است: «از شما صدا زدن و از من اجابت کردن؛ هیچ دعایی از من پنهان نمیماند مگر دعای فردی که غذای حرام می خورد» برای همین است که پیامبر فرمود: «کسی که لقمهای حرام در شکمش وارد شد، خدا به او نگاه نمیکند». در حدیثی آمده است که کسی که لقمهی حرام میخورد مانند کسی است که روی آب ساختمانسازی میکند. همینقدر بی ریشه و بی ثبات
بنابراین، جزئیترین کارهایی که در زندگی انجام میدهیم، میتواند آثار خیلی کلی داشته باشد! ما را به خدا نزدیک کند یا به کلی از سعادت دور کند.
فعالیت عملی
برای ساختن یک عادت طبق آموزههای دینی آمادهای؟
میتوانی روزهایی را با این عمل بسیار سبک تمرین کنی تا عادت شود. ما میتوانیم این را در فواصل زمانی که تعیین میکنی به تو یادآوری کنیم
- پیش از شروع غذا «بسم الله الرحمن الرحیم» بگو و برای رزق و روزیات دعا کن (هر گونه و به هر زبان که خواستی)
- پس از غذا از او سپاسگزاری کن.